Focus Sam2 E-Bike Outdoor
Blue diagonal Blue diagonal
Yellow cropline

Wij nemen de Focus SAM² 6.8 eens onder de loep!


08 dec 2018

Wat kan deze e-mountainbike met 170 mm veerweg?
Na alweer enige tijd op de markt te zijn geweest, hebben we de 170 mm. E-Enduro met F.O.L.D veersysteem en Shimano Steps E8000 motor uitvoerig getest. De eerste indruk bij het bekijken van de Focus SAM² 6.8 is altijd positief.

Wat opvalt is natuurlijk de opvallende, zogenaamd gecompliceerde demperregeling. Het frame is uiteindelijk een one-link, waarvan de demper wordt gecontroleerd door twee gewrichten. Het ziet er niet alleen fantastisch uit, het werkt ook goed. De afmontage is goed gekozen en de Shimano Steps E8000 motor voldoet zoals gebruikelijk aan onze vereisten. Met 170 mm. veerhoogte zou je bijna een freerider kunnen verwachten. Maar dat is de SAM² geenszins, ondanks de hoge veerhoogte, blijft de fiets een e-enduro! Met deze E-MTB kun je alle technische trails aan en de geometrie ziet er sportief en agressief uit.

De motor en accu van de Focus SAM² 6.8

De Shimano Steps E8000 motor werd gepresenteerd in 2016 en is nu te vinden op talloze E-MTB's. Met 2,8 kilogram is het een van de lichtgewichten op de markt en in combinatie met Shimano's ergonomische shifters een zeer intuïtieve motor. Dankzij het compacte ontwerp van de motor kan deze in een relatief kort frame worden gemonteerd, vergelijkbaar met een "normale" mtb dus.

De elektrische mountainbike van Focus uitgebreid getest

Bergopwaarts klimt de Focus SAM² 6.8 goed dankzij de krachtige Shimano aandrijving. Het voorwiel blijft altijd op de grond en de tractie is uitstekend als we een steile beklimming oprijden. De batterij met een capaciteit van 378 Wh. is precies genoeg voor een flinke rit. Wie langere tochten wil rijden, kan het bereik verdubbelen met een extra batterij. De aansluiting geschiedt met een kabel die simpel is te monteren. De Focus SAM² 6.8 gaat ook goed bergafwaarts, de E-MTB is erg speels en kun je goed positioneren. De rijpositie is comfortabel en daarom energiebesparend op hobbels en door kuilen. Bij hoge snelheden blijft de fiets gemakkelijk te besturen, ook op de extreme ondergronden. De acceleratie vanuit de bochten gaat zeer gemakkelijk en bij het afremmen reageert de fiets zeer direct.

De eindconclusie van de Focus SAM² 6.8

De Focus SAM² 6.8 is een kwalitatieve e-mountainbike met uitstekende stuur eigenschappen die zich het meest op zijn gemak voelt op speelse routes. Het gewicht is prima dankzij het ingenieuze frame. Bij hogere snelheden of steile technische passages komt de 170 mm. veerweg goed tot zijn recht. Voor een Focus elektrische mountainbike in deze klasse adviseren wij altijd om de banden tubeless te maken om "lekrijden" te voorkomen. Als je op zoek bent naar een mooie E-MTB zal de Focus SAM² je zeker gelukkig maken.

Bekijk hier alle Focus E-MTB modellen.
Wil je een Focus E-MTB testen? E-bike Outdoor is het testcenter van Nederland, bel of mail ons voor een afspraak!