focus raven2 - elektrische - racefiets
Blue diagonal Blue diagonal
Yellow cropline

De Focus Paralane2 elektrische racefiets onder de loep


16 jun 2018

Heeft de Focus Paralane2 elektrische racefiets een bereik van 1.000 km?
Met de Paralane2 presenteert Focus uit Cloppenburg zijn eerste standaard elektrische racefiets maar, waar is dit productiemodel geschikt voor? Bereikt het de 1000 km op één accu en kun je met deze racefiets in een groep rijden?

Terwijl de opkomst van elektrische mountainbikes in volle gang is, volgt nu het racefietssegment. Dat is de reden waarom steeds meer fabrikanten een steeds bredere selectie elektrische racefietsen aanbieden. Focus was een van de eerste fabrikanten die een afgerond concept van een elektrische racefiets presenteerde, zij noemden het Project Y. Dit kreeg een zeer positieve respons en ze wonnen zelfs de prestigieuze "Design & Innovation Award". Volgens Focus was het doel om te bewijzen dat een E-Bike sportief kan zijn zonder te beweren dat hij een volbloed racer is. Met de Paralane2 wil Focus rijplezier toegankelijk maken voor een bredere doelgroep. Het doel is om groepsritten met deze fiets te kunnen doen, zonder last te hebben van al teveel commentaar van andere renners. Groepsharmonie, ontspannen woon- en werkverkeer en veel stijl, wat heb je nog meer nodig? De Focus Paralane2 is de perfecte elektrische racefiets voor een brede doelgroep!.

Focus Paralane2, het concept en de specificaties

Met de resultaten en bevindingen van de ontwikkeling van de Focus Sam2 wilden de ingenieurs van Focus de voordelen van een racefiets combineren met de voordelen van een E-Bike. De Paralane2 is het resultaat van hun inspanningen. In dit geval is de elektromotor bedoeld als een sporadische ondersteuning voor een aantal specifieke situaties in plaats van een permanente ondersteuning. Op deze manier kun je je inspanning op steile bergbeklimmen verminderen of hinderlijke tegenwind tegengaan, terwijl de elektromotor je ondersteunt met een nominaal vermogen van 250 Wh. en een maximaal vermogen van 400 Wh. tot snelheden van 25 km/u. Wanneer je er echt voor wilt gaan, dan ondervind je geen merkbare weerstand van de FAZUA-motor tijdens het rijden zonder ondersteuning of wanneer de motor is uitgeschakeld. Bij de implementatie van het E-Road concept concentreerde Focus zich op een aantal verschillende technologieën. De Road Boost Axle Standard is een bijzondere vermelding waard, de achterste tussenruimte van 12x148 mm. is bedoeld om de fiets van een betere kettinglijn te voorzien en om te zorgen voor een stillere en efficiëntere rit. Dit was absoluut noodzakelijk omdat de FAZUA motor de Q-factor van de trapas met 6 mm. heeft verhoogd. Als logische oplossing hebben ze besloten om een vooras van 110 mm. breed aan de voorkant te gebruiken en dus de standaard as van 12×100 mm. te vervangen.

De eigenschappen van de Paralane2

Het carbon frame van de Paralane2 is verkrijgbaar in vier maten van S tot XL en biedt voldoende ruimte voor banden tot een breedte van 35 mm. Focus levert ook het Paralane2 frame met een standaard "Out-of-the-box waterdichte" uitvoering, deze frames worden standaard geleverd met spatborden. Nog een interessant detail: de Fazua accu en de motorunit, die 3,3 kg weegt en zich in de onderbuis bevindt, kunnen worden verwijderd en vervangen door een dummy! De accu heeft een capaciteit van 250 Wh. en de motor levert een maximum van 60 Nm. In een praktijktest worden de voordelen van een centrale motor duidelijk. Omdat het meeste gewicht precies in het midden van de fiets zit, voelt de Paralane2 altijd voorspelbaar en precies aan. Bij snelle richtingsveranderingen zul je het een beetje moeten sturen maar als je eenmaal op de goede weg bent, zal de fiets je lijn soepel volgen en op een gecontroleerde manier de bocht in gaan. De compacte rijpositie geeft je voldoende ruimte om je lichaamsgewicht te verplaatsen, de Paralane2 is immers gebaseerd op de Focus Paralane. Bergaf zorgt de fiets voor zeer veel vertrouwen en voelt veilig aan, bij het remmen moet je echter onthouden dat je een extra 4 kg tot stilstand moet brengen. Afhankelijk van het geselecteerde ondersteuningsniveau tijdens beklimmingen, geeft de Fazua motor je zweetdruppels of Superman gedachtes. Het hoogste ondersteuning niveau zorgt ervoor dat je bijna letterlijk de heuvel op vliegt en een grote grijns op je gezicht brengt. Bij het medium ondersteuning niveau moet je aanzienlijk harder trappen en op het laagste niveau zul je zelf flink aan de bak moeten. Op vlakke delen kun je gemakkelijk een snelheid van 25 km/u bereiken, de comfortabele houding laten je ontspannen genieten van het landschap. Als je voorbij de 25 km/u accelereert, zal de motor volledig ontkoppelen, dit zal dus wat accu capaciteit besparen voor de volgende klim. Als je je snelheid boven de 25 km/h houdt, kun je zelfs 1000 km. uit een enkele lading halen. Maar ook als je een flinke beklimming maakt van 40 km. en meer dan 2.000 hoogtemeters, zal een acculading je in een keer omhoog krijgen. Dit alles hangt echter af van jouw gewicht, het ondersteuningsniveau dat je gebruikt, de cadans en nog eens 20 parameters die van invloed zijn op het bereik van de accu. Als als het je lukt om je fiets op een constante snelheid te houden, kun je zonder ondersteuning van de motor eenvoudig in het wiel van je voorganger blijven. Zoals typisch is voor E-Bikes genereert de Fazua motor een waarneembaar achtergrondgeluid, maar dit is meestal minimaal.

De eindconclusie over de Focus bike

Als het gaat om rijcomfort, zouden we de Focus Paralane2 omschrijven als redelijk strak. Hoewel de carbon zadelpen enige flexibiliteit biedt, voelt het frame relatief stijf aan en biedt het aan de achterkant een beetje flex als gevolg van de geometrie. Dit in combinatie met de stijve vork biedt het totale concept een sportief rijgedrag, de 28 mm. brede banden zorgen voor een extra stukje comfort. Met de Paralane2 presenteert het Duitse Focus een esthetisch en goed geïntegreerd totaalpakket voor de sector E-Road. Met zijn gebalanceerde rijgedrag is de fiets nog steeds gemakkelijk te rijden in een grote groep renners, zelfs als de motor boven de 25 km/u uitschakelt. Met de Paralane2 zullen zowel ambitieuze renners als toerrijders een opwindend alternatief vinden dat zelfs een dure tweede gezinsauto zou kunnen vervangen!

Focus Paralane2 modellen 2019:

Focus Paralane2 9.9 - € 10.499
Motor/Batterij: Fazua Evation, 250 Wh
Remmen: Shimano Dura Ace
Aandrijving: Shimano Dura Ace Di2
Wielen: DT Swiss ERC 450 DB

Focus Paralane2 9.8 - € 7.199
Motor/Batterij: Fazua Evation, 250 Wh
Remmen: Shimano Ultegra
Aandrijving: Shimano Ultegra Di2
Wielen: DT Swiss RR521 Spline

Focus Paralane2 9.7 - € 6.099
Motor/Batterij: Fazua Evation, 250 Wh
Remmen: Shimano Ultegra
Aandrijving: Shimano Ultegra
Wielen: DT Swiss RR521 Spline

Focus Paralane2 9.6 - € 5.199
Motor/Batterij: Fazua Evation, 250 Wh
Remmen: Shimano 105
Aandrijving: Shimano 105
Wielen: DT Swiss RR521 Spline