bosch e-bike motor E-MTB
Blue diagonal Blue diagonal
Yellow cropline

Bosch Electric Bike System E-MTB updates 2019


07 jul 2018

Elk jaar evolueert Bosch eBike Systems zijn productlijn en voor 2019 biedt Bosch nieuwe functies voor de E-MTB op basis van feedback van mountainbikers. Het mooie van het Bosch eBike systeem is dat het volledig kan worden bijgewerkt. Dit betekent dat het systeem volledig toekomstbestendig is, waarbij huidige gebruikers dealerupdates kunnen krijgen voor hun bestaande elektrische fietsen.

Bosch eBike UpHill Flow Trail 2019

Laten we eerlijk zijn, de Bosch Performance Line CX is vrijwel een van de beste systemen op de markt door zijn krachtige vermogen, soepele koppelcurve en nieuwe functies zoals de E-MTB-modus. Bosch won zelfs de Design & Innovation Awards 2018 voor hun nieuwe 'Uphill Flow Trail'. Hierbij lieten ze Diddie Schneider een nieuw parcours proberen dat extreem steil was, speciaal ontworpen voor E-MTB's en deze functies. Dus wat kan Bosch nog verbeteren? Op basis van de feedback hebben ze toch nog bepaalde verbeteringen aan het systeem aangebracht.

Nieuwe update voor korte E-MTB crankstellen

De meeste mountainbikers hebben normale lengte cranks (170-175 mm), maar op een E-MTB wil je lastigere beklimmingen aanpakken en met de elektrische mountainbike kun je omhoog klimmen met meer rotsen/obstakels etc. Dit betekent dat veel mountainbikers zijn uitgerust met korte Bosch eBike crank armen (165-150 mm) die meer bodemvrijheid mogelijk maken om avontuurlijk te rijden. Het probleem met het verwisselen van de cranks is dat het de feedback verandert die het aandrijfsysteem krijgt. Wat op zijn beurt de output van de motorhulp gevoel, de koppelcurve en in het bijzonder de karakteristieken in de eMTB modus verandert. Voor 2019 introduceert Bosch software updates via een Bosch eBike dealer, die elke fiets kan programmeren voor de gewenste cranklengte. Dit past de progressiecurve aan in de eMTB modus en biedt ook meer ondersteuning in de Tour modus, waardoor het maximale vermogen omhoog gaat.

Nieuwe Faster Walk Assist toepassing

E-Bikes zijn gemaakt voor de beklimmingen, maar zo nu en dan wil je de loopondersteuning gebruiken om obstakels te vermijden of om de fiets op steile hellingen te manoeuvreren. Bosch heeft de knop voor de loopondersteuning recent bijgewerkt, nu hoef je alleen maar op de knop 'lopen' te drukken en binnen 5 seconden de knop '+' ingedrukt te houden om deze te activeren. We weten dat ze deze activeringstijd van 5 seconden binnenkort met enkele seconden verlengen om het gemakkelijker te maken voor gebruikers om de twee knoppen tegelijk te gebruiken.

Bosch eBike 2019 update voor snellere loopassistentie knop

De huidige loopondersteuning is goed, maar sommige mountainbikers hebben aangegeven dat het wat pit mist. Bosch biedt voor 2019 een software update om dit allemaal op te lossen. Door een verbeterde sensor, kan de loopondersteuning zich aanpassen aan veranderend terrein in zowel steilheid als obstakels. De loopondersteuning past zich automatisch aan op de helling waar hij staat en biedt je volledige ondersteuning waar je die het hardst nodig hebt. De nieuwe, krachtigere loopondersteuning maakt het mogelijk om met uw E-MTB een sterke toename in loopsnelheid gemakkelijker te beheersen. Een nieuwe applicatie zorgt voor een optimale krachtoverbrenging, ook op elektrische mountainbikes met korte cranks.

Wat is het volgende?

Het is een opwindende tijd voor Bosch omdat ze de markt blijven domineren en reageren op feedback van de mountainbiker. Ongetwijfeld zullen er binnenkort nog een paar updates komen. We weten ook dat de eMTB modus tot nu toe standaard deel uitmaakt van de nieuwste update van de fiets firmware. Dit is niet optioneel, maar in juli zal de dealer diagnose de optie geven om het in/uit te schakelen. Het is belangrijk op te merken dat, zoals hierboven vermeld, al deze Bosch eBike updates standaard op de elektrische fietsen van 2019 van Bosch zullen komen. Ook kunnen de updates volledig op eerdere modeljaren van de Bosch Performance CX motor worden toegepast.

Advies over Bosch motoren en software?

Wij van E-Bike Outdoor adviseren u graag over de techniek en details die de Bosch motoren kenmerken, neem gerust contact met ons op of kom langs voor persoonlijk advies.