BIKEFITTING VOOR COMFORT

sqlab e-bike outdoor

FIETS METINGEN


Uw E-MTB of elektrische trekking fiets goed afstellen
Voor een prettige fietshouding is uw positionering essentieel en deze positie kan door middel van een professionele bikefitting worden bepaald. Met behulp van een software programma worden alle metingen vertaald naar een optimale zithouding. Naast een optimale zitpositie is ook de stand van de schoenplaatjes van belang, men kan hiermee blessures voorkomen maar ook kun je met de juiste stand optimaal je “kracht” kwijt op de pedalen. Om het meest ideale zadel te kunnen adviseren werkt  E-bike Outdoor  met het zadelmeting systeem van SQlab, met het juiste zadel voorkom je grotendeels zadelpijn en andere problemen aan het zitvlak.

Welke punten zijn van belang bij een bikefitting?
- waar gebruikt u de fiets voor
- de lenigheid van spieren en gewrichten
- uw niveau en gewenste zithouding
- eventuele fysiologische problemen zoals blessures

fitting

Framehoogte
Vroeger was de belangrijkste maat van uw fiets de framehoogte maar dat is niet meer zo. Veel frames hebben tegenwoordig een aflopende bovenbuis en dus is de lengte van de bovenbuis met balhoofd belangrijker dan de framehoogte. Elke fabrikant maar ook fietser heeft zo zijn eigen mening over de frame maat, wij adviseren en denken graag met u mee om deze maat te bepalen.

Zitpositie
Elke persoon zit anders op zijn of haar fiets, persoonlijke voorkeur speelt hierbij vaak een grote rol. Door middel van een goede meting kan echter nauwkeurig bepaald worden wat de ideale zitpositie voor de fietser is, hierbij is de getraindheid van belang maar zeker ook de lenigheid van gewrichten en spieren. Bij het afstellen van de fiets wordt uiteraard ook rekening gehouden met blessures of klachten in bijvoorbeeld nek, knieën of rug.

Zadelhoogte
Als eerste wordt altijd de zadelhoogte bepaald en ingesteld. De zadelhoogte wordt gemeten vanaf het hart van de trapas tot aan de bovenkant van het zadel (in het midden). We praten altijd over de zadelhoogte en niet over de framehoogte, omdat de lengte van de zitbuis niet bepalend is voor welke framemaat u nodig heeft.

Zadelterugstand
De juiste zadelpositie (zadelterugstand) is erg belangrijk voor een optimale krachtoverdracht op de crank tijdens het fietsen. Uw zitpositie en de stand van de heup moeten optimaal zijn voor de gehele trapbeweging. Een centimeter meer of minder kan een heel groot verschil maken.

Afstand tussen zadel en stuur
De afstand tussen zadel en stuur is afhankelijk van de lengte van uw bovenlichaam, de zitpositie, de vorm van uw rug en de soepelheid van uw spieren en gewrichten. Deze afstand bepaalt veelal de lengte van uw frame en de bijbehorende framehoogte. Omdat er geen standaard systeem bestaat voor de hoogte-lengte verhouding van een frame is de lengte van het frame altijd belangrijker dan de hoogte.

Stuurniveau en formaat
Het stuurniveau geeft het verschil aan tussen de stuurhoogte en de zadelhoogte. Er zijn echter veel mogelijkheden en het afstellen gebeurt veelal op gevoel en op basis van uw input. Rekening houdend met de soort fiets, leeftijd en de soepelheid van spieren en gewrichten. Deze gegevens zijn zeer van belang bij het bepalen van de lengte van de stuurpen en fijn afstelling.

Zadelmeting
Om het meest ideale zadel te kunnen adviseren beschikt E-bike Outdoor over het zadelfit systeem van SQlab. Met het juiste zadel voorkom je grotendeels zadelpijn en andere problemen aan het zitvlak. SQ lab zadels zijn bij ons te verkrijgen voor Race-, Mtb-, Trekking- en Comfort fietsen. Daarnaast heeft SQlab ook ergonomische handvatten om diverse handproblemen te ontlasten.

Als u het gevoel heeft dat u niet helemaal lekker op uw fiets zit, kom dan gerust langs dan helpen wij u graag. Kleine correcties zijn kosteloos, een complete meting inclusief afstellen fiets kost € 50,- (exclusief het eventueel vervangen van onderdelen, zoals een zadel, stuurbocht en stuurpen). Bij aankoop van een nieuwe fiets is de meting en het afstellen van de fiets, onderdeel van onze service en dus uiteraard gratis. Klik hier voor een filmpje van onze bikefitting.