orbea down
Blue diagonal Blue diagonal
Yellow cropline

E-MTB vs een traditionele Enduro


10 jun 2018

Is een E-MTB langzamer dan een gewone Enduro fiets tijdens afdalingen? Wij hebben het getest!
Is een elektrische mountainbike sneller tijdens beklimmingen? Ja, natuurlijk is dat zo! Zelfs de zwakste mountainbikers kunnen op een E-MTB elke top mountainbiker verslaan op een steile klim. Maar hoe zit het met de afdalingen?

Als je een ervaren mountainbiker bent die erover denkt om een E-MTB aan te schaffen dan is er één vraag waar je een antwoord op wilt hebben: zal een E-MTB langzamer zijn op afdalingen? Als je het leuk vindt om technische trails te rijden en steile hellingen op te trappen om vervolgens alleen maar af te dalen, dan zal een E-MTB je zeker een hoop plezier bezorgen. Maar voor veel mountainbikers heeft een snelle beklimming geen zin als de downhills trager worden omdat je op een zwaardere fiets rijdt. Als je het mooi vindt om hard door de bochten en op de afdalingen te gaan, dan hoef je minder rekening te houden met het klimmen. Wij wilden weten hoe de huidige E-MTB presteert tijdens afdalingen wanneer motorondersteuning niet langer een factor is, maar alleen de wet van de zwaartekracht.

Zou de elektrische mountainbike in staat zijn om een hypermoderne enduro fiets bij te houden?

E-MTB's worden niet op de markt gebracht als racefietsen, noch is snelheid hun belangrijkste focus. Iedereen die er recentelijk op heeft gereden zal zeker hebben gemerkt hoe goed ze sturen en in staat zijn om zeer technische trails te berijden. Maar zou een goede mountainbiker sneller zijn op een E-MTB of op een enduro fiets tijdens een technische afdaling? De uitdaging was twee fietsen, twee mountainbikers en een stopwatch. Een testtraject van 01.30 uur werd uitgezet met bochten, boomwortels, technische delen en minimaal trappen. Je weet wel, het soort parcours dat we allemaal leuk vinden om te rijden. De instellingen van beide fietsen werden naar hun eigen voorkeuren afgesteld. Hierbij werd de vering, bandenspanning en zitpositie aangepast. De mountainbikers mochten een testrondje rijden om te kijken of de instellingen naar hun zin waren.

De uitdagers

Op papier was de elektrische mountainbike al in het nadeel. De Santa Cruz Nomad CC X01 met carbon wielen komt uit op een prijs van maar liefst € 8.699, aanzienlijk meer dan de met elektromotor uitgeruste Lapierre Overvolt AM 600+ van € 4.999. Met betere ophanging en meer bewegingsvrijheid moet de Nomad de vloer aanvegen met de door Bosch aangedreven E-MTB, vooral omdat de motor helemaal geen nut heeft. Maar kan de Lapierre met goede banden, goede remmen en een krachtige geometrie verrassen?

De wedstrijd

Voor de test is er gekozen voor een geschikt parcours met steile afdalingen, scherpe bochten en vlakke delen. In totaal zijn beide rijders 16 keer getimed naar beneden gegaan, 8 keer op elke fiets. De rijders startten onafhankelijk van elkaar en eventuele slechte runs of crashes werden buiten beschouwing gelaten. De tijden werden niet bekend gemaakt om te voorkomen dat de mountainbikers hun eerder gereden tijden probeerden te verbeteren. Deze wedstrijd was een strijd om grip, gewicht en wegligging. Zou de verhoogde stabiliteit van de elektrische mountainbike een voordeel geven of zou deze te zwaar zijn in de bochten?

En de winnaar is

We hebben de fietsen slechts op één parcours getest en met een aantoonbaar betere specificatie is het misschien geen verrassing dat de Santa Cruz Nomad voor beide mountainbikers de snelste was. De enduro fiets is iets sneller op de afdalingen maar de tijden zaten zo dicht op elkaar, dat het bijna niet meetbaar was. Na 16 runs op de baan was de Santa Cruz Nomad gemiddeld 1,5 seconde sneller, slechts 1,8%. In werkelijkheid was het echter zo close dat de tijden van de mountainbikers slechts een halve seconde verschilden op de twee verschillende fietsen.

Is er een conclusie?

Maakt het aan het eind echt wat uit? Ja en nee. Snelheid komt altijd neer op vele factoren, namelijk: vering, routekeuze, rijvaardigheid en het vertrouwen in de fiets. Het is dus moeilijk om te zeggen dat iets sneller is zonder eerst duizenden herhalingen uit te voeren. Wat we echter weten, is dat wanneer we een test doen met twee onbekende fietsen, het idee dat 'E-MTB's onhandig en traag zijn' echt voorbij is. Beide mountainbikers waren erg onder de indruk van de stabiliteit van de Lapierre Overvolt, het maakt dus niet uit of je op conventionele fiets rijdt of op een elektrische fiets, want beide fietsen zijn ongeveer even snel op technische afdalingen en paden.

Wil jij een E-MTB testen of huren, of ben je geïnteresseerd om er een te kopen? Kom naar E-Bike Outdoor in Nunspeet, dé specialist in sportieve elektrische fietsen!