Focus Raven²
Blue diagonal Blue diagonal
Yellow cropline

De lichtgewicht Focus Raven² Pro E-MTB


14 apr 2018

Focus bikes is opgericht in 1993 toen de oprichter Mike Kluge een betere fiets op de markt wilde brengen dan dat hij kon kopen. De ontwikkeling is in de loop der jaren succesvol geweest en naarmate de e-bike-sector ontwikkelde, hebben ze een serie serieuze innovatieve fietsen ontwikkeld.


Het streven om het eerste merk met een geïntegreerde accu te zijn, ontstond in 2016 met de Jam² en Bold². Focus wil nu als eerste op de markt komen met een sportieve, lichtgewicht E-bike die rijdt en aanvoelt als een normale fiets. De Raven² Pro is een revolutionair model dat Focus heeft ontwikkeld, hun filosofie was om een ​​fiets te maken zoals nog niet bestaat. De Focus Raven² Pro is een e-bike met een carbon frame en is gebaseerd op hun succesvolle Raven XC design. De Fazua motor en de accu passen volledig in de carbon onderbuis. Het Fazua systeem dat wordt gebruikt heeft een trapas transmissie unit, motor en accu. De motor is compleet nieuw ontworpen en geeft bijna geen weerstand bij het passeren van 25 km/u. De fiets weegt ongeveer 14kg. en kan worden gereden met een natuurlijk fietsgevoel. De prijs is concurrerend in vergelijking met andere merken high-end e-bikes. Focus is de eerste die een nieuw type prestatieverwachtingen heeft gecreëerd in de e-bike wereld.

De Fazua motor met accu heeft een interessant ontwerp, het totale gewicht is samen slechts 3,2 kg. Met de trapas unit toegevoegd is het totale gewicht ongeveer 4 kg. Het frame wordt versterkt om de motor te ondersteunen en wordt hiermee een halve kilo zwaarder. Het is een van de lichtste motorunits die op de markt verkrijgbaar is en het systeem richt zich op een natuurlijk gevoel van ondersteuning en een laag gewicht. De motorunit maakt gebruik van een speciaal systeem met een verhouding van 54:1 motor-naar-output en produceert een koppel van 60NM. Het systeem heeft twee reductietandwielen waarbij de eindaandrijving een planetair tandwiel is, de prestaties van het motorkoppel dalen tot 90% na 85 tpm. De aandrijving vindt plaats via de trapas, die ook een tweede vrijloop eenheid heeft. De motor met accu wordt aangesloten op het aandrijfgedeelte door midddel van een connector met drie bladen. Dankzij dit modulaire ontwerp is het systeem kabelvrij en snel te monteren, het stelt de gebruiker in staat om de motor volledig van de fiets te verwijderen zodat ook zonder het systeem gefietst kan worden. De achterste kettingsteunen zijn daarom volledig normaal in lengte en hetzelfde als de Raven XC fiets.

De Fazua accu heeft een capaciteit van 250WH en is gebaseerd op de Samsung e35-18650-cellen. De accu op zichzelf weegt 1,35 kg. en kan van de motoreenheid worden verwijderd, het hele systeem is stof- en waterbestendig. De accu kan niet worden opgeladen op de fiets, maar het demonteren van de accu is erg gemakkelijk met een drukknop grendel op de bovenkant van de onderbuis. Focus heeft een E-MTB gecreëerd met een afwerkingskwaliteit die kenmerkend is voor een high-end product. Het frame is gemaakt met 547 stukjes koolstof, op de normale Raven zijn "slechts" 234 carbon stukjes toegepast. Het is een complexe lay-up die heel precies moet worden uitgevoerd tijdens de productie.

De geïntegreerde motor is de ster van de show, het power pack is naadloos in ontwerp en stil tijdens gebruik. Het bottom bracket gedeelte en de achterste driehoek zijn hetzelfde als bij de normale Raven, dit betekent dat de geometrie exact hetzelfde is als de niet ondersteunde versie. Het maakt gemakkelijk verbinding en de accu wordt verwijderd als dit nodig is om op te laden of uit te wisselen. De fiets kan worden bereden zonder dat de unit gemonteerd is, wat maar liefst 4 kg. gewicht bespaart! De afmontage is goed doordacht, met goede remmen, goede versnellingen en een lichtgewicht vork. De lichaamspositie en het algehele gevoel van de fiets is precies zoals we zouden verwachten van een XC mountainbike. De Focus Raven² Pro heeft zeer goede klim eigenschappen, precies zoals je zou verwachten. De motor is vooral interessant tijdens het klimmen, we ontdekten dat de motor zijn beste ondersteuning biedt bij 70-80 tpm. De Raven² moet worden gereden zoals een normale fiets, stop niet met trappen of neem de druk van de pedalen af. In technische secties pakt de motor niet plotseling het vermogen op zoals voorheen, je moet het momentum opnieuw opbouwen en dit is een duidelijk kenmerk van de lichtgewicht motor. Deze fiets rijdt als een normale fiets, behalve dat je aanzienlijk verder kunt gaan. In de handen van een XC expert zal deze fiets precies presteren als een niet E-Bike, de kwaliteiten met betrekking tot het rijgevoel zijn enorm verfijnd.

Conclusie; de snelheid van de Focus Raven² Pro is enorm, het is een fiets die zich soepel en strak over de trails laat sturen. De motor ontwikkelaars van Fazua hebben uitstekend werk geleverd met het handhaven van een volledig natuurlijk rijgevoel. Ook eens een Focus E-MTB testen? Maak een afspraak bij E-Bike Outdoor!