20230122_121325
Blue diagonal Blue diagonal
Yellow cropline

Lichtgewicht e-mtb’s bij E-bike Outdoor


22 feb 2023

Vorige maand hadden we het al even over lichtgewicht e-mtb’s. Deze maand borduren we daarop voort. In deze blog staan we stil bij een aantal concrete light e-mtb’s die we de komende tijd verwachten. Er zijn op dit moment namelijk meerdere merken bezig in het segment van de lichtgewicht elektrische mountainbikes.

To add speed, add lightness

Deze legendarische woorden van Colin Chapman, oprichter van het automerk Lotus, kun je ook toepassen op de e-mtb. Fabrikanten interpreteren dat op verschillende manieren. Er zijn fabrikanten die een normale motor minder vermogen laten leveren en deze koppelen aan een lichtere batterij. Het Spaanse merk Orbea doet dat bijvoorbeeld met de Shimano EP8-motor. Bij E-bike Outdoor zijn we daar geen voorstander van. Om echt van een light e-mtb te spreken, geven wij de voorkeur aan systemen die zijn gebaseerd op licht gewicht en lichte ondersteuning. Dat komt niet alleen de beleving ten goede, maar ook de uitstraling en waarde.

Fazua en TQ-Systems

Twee vooruitstrevende motorenfabrikanten die daar wel raad mee weten, zijn Fazua en TQ-Systems. Beide fabrikanten hebben een geheel eigen lichtgewicht systeem, bestaande uit een licht ondersteunende motor en een bijbehorende batterij. Daarbij zijn ook onderdelen als de bekabeling, de bediening en het display speciaal op de lichtgewicht e-mtb’s afgestemd. Deze light e-mtb’s dragen de titel ‘light’ wat ons betreft pas écht met recht.

Fazua Ride 60 bij E-bike Outdoor

Fazua is de eerste echte motorenfabrikant met een systeem voor light e-mtb’s. Al sinds 2017 hebben wij als mountainbikespecialist e-mtb’s met het Fazua Ride 50-systeem in ons assortiment. Onlangs werd Fazua Ride 60 als opvolger daarvan gepresenteerd. Een echte verbetering voor de lichte elektrische sportfietsen, waarbij het systeem een lichte motor en trapas ineen vormt. Dit zorgt voor een natuurlijk rijgevoel en weinig weerstand. Full suspension e-mtb’s met dit systeem en een lichte batterij wegen zelfs nog maar 15 kg. De rijeigenschappen van deze elektrische mountainbikes zijn ongeëvenaard! E-bike Outdoor biedt e-mtb’s van Haibike, Ghost en Lapierre aan met dit systeem.

FAZUA RIDE 60 motor

TQ-HPR 50 bij E-bike Outdoor

Naast Fazua Ride 60 komt er bij E-bike Outdoor ook een nieuwe motor voor lichtgewicht e-mtb’s in de vorm van de nieuwe TQ-HPR 50. Met een gewicht van slechts 1,8 kg en een 360 Wh batterij kun is dit met recht een systeem in de categorie lichtgewicht. Het complete systeem (motor, batterij, bekabeling en remote) weegt slecht 3.900 gram! HPR (Harmonic Pin-Ring) is een innovatie van TQ die werkt met een binnen- en buitenring met vertanding. Dankzij de vrij-loop die hierdoor gecreëerd wordt, rijdt deze fiets als een analoge fiets. Deze techniek heeft zich al ruimschoots bewezen in satellieten, robots en alombekende marsrovers. De naam verklapt het al: deze motor heeft een trekkracht van 50 Nm.

20230122_121325

TQ-HPR50 1

De toekomst van de light e-mtb

Ook de gevestigde merken zetten in op lichtgewicht motoren. Bosch heeft zo’n motor aangekondigd voor 2024 en ook Yamaha en Brose zijn er volop mee bezig. We verwachten op dit moment (eerste kwartaal 2023) weer een ruime hoeveelheid lichtgewicht e-mtb’s in onze voorraad. Mooie voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld de Haibike LYKE 10, 11 en CF SE en de Path Riot-modellen van Ghost Bikes. Stuk voor stuk zijn dit hoogwaardige e-mtb’s met fantastische rijeigenschappen. Zodra we deze e-mtb’s op voorraad hebben, bent u van harte welkom om dit zelf te ervaren tijdens een proefrit. De eerste e-mtb met de TQ-HPR 50 volgt naar verwachting net na de zomer. Uiteraard houden we u hierover op de hoogte!

Onderhoud aan Fazua Ride 60 en TQ-HPR 50

Om uw lichtgewicht e-mtb in topvorm te houden, is goed onderhoud van groot belang. Ook hiervoor bent u bij E-bike Outdoor aan een vertrouwd adres. Wij beschikken niet alleen over de juiste diagnosetools en software, maar zijn dankzij trainingen ook altijd op de hoogte. Bovendien kunnen we als officieel dealer en gecertificeerd servicepartner ook alle onderdelen leveren. En als u uw motor wilt laten beoordelen bij de fabrikant, kan dat ook. Vanwege aansprakelijkheid en garantie volgen wij hierin altijd de officiële richtlijnen van de fabrikant.

E-bike Outdoor, uw specialist voor light e-mtb’s

E-bike Outdoor is al bijna 10 jaar uw specialist voor elektrische mountainbikes. Omdat we consequent de laatste trainingen volgen, beurzen in heel Europa bezoeken en regelmatig bij fabrikanten op bezoek gaan, lopen we altijd voorop op het gebied van e-mtb’s. Kom langs in onze showroom en ontdek het zelf!