Haibike_2023_LYKE_11
Blue diagonal Blue diagonal
Yellow cropline

Lichtgewicht e-mtb’s: de trend van 2023


10 jan 2023

De lichtgewicht e-mtb staat op het punt om definitief door te breken. In 2018 waren we de tijd al ver vooruit toen we één van de eerste light e-mtb’s – de Focus Raven2 – testten. Een jaar later leverden we deze e-mtb met het Fazua Ride 50-systeem als eerste in Nederland. Ook in de jaren daarna zaten er doorlopend diverse light e-mtb’s in ons assortiment, waaronder bijvoorbeeld de Lapierre E-Zesty. Anno 2023 lijkt de lichtgewicht e-mtb eindelijk definitief door te breken in de fietsmarkt!

Haibike_2023_LYKE_11-1

Wat is een light e-mtb?

De naam zegt het eigenlijk al: de light e-mtb is een lichtgewicht elektrische mountainbike. Hieronder verstaan we e-mtb’s die licht elektrisch worden ondersteund en maximaal 20 kg wegen. Om onder deze grens te blijven, zijn lichte materialen en onderdelen natuurlijk onmisbaar. Je zou zeggen dat je met een carbon frame en lichte componenten een eind komt. Vergis je echter niet: het zijn vooral de accu en de middenmotor die het verschil maken.

Lichte motoren en batterijen

Light e-mtb’s zijn dan ook uitgerust met speciale, lichte motoren en batterijen. Een lichtere motor levert minder ondersteuning. Ter illustratie: waar normale e-mtb’s ca. 85 Nm ondersteuning bieden, is dat bij de light e-mtb slechts 60 Nm. Daardoor is er ook minder accucapaciteit nodig. En een minder zware batterij betekent weer een mooie gewichtsbesparing. Daardoor biedt een lichtgewicht e-mtb een heel natuurlijke, authentieke rijbeleving.

csm_31PR1008_GHOST_MY23_Path_Riot_Full_Party_29Zoll_45_37105c1afa

Voor wie is de light e-mtb bedoeld?

Dankzij het beperkte gewicht zijn de rijeigenschappen van een light e-mtb vergelijkbaar met die van een gewone mountainbike. De lichtgewicht e-mtb is dan ook de ideale fiets voor wie een elektrische mountainbike zoekt die het meest op een normale mountainbike lijkt. Er zijn zelfs full suspension elektrische mountainbikes die slechts 16 kg wegen! Ideale mountainbikes dus voor sportieve fietsers die niet per se een bovengemiddelde actieradius of een sterke mate van ondersteuning zoeken.

Geschikt voor allerlei terreinen

Met een light e-mtb kun je heel goed uit de voeten op de Nederlandse singletracks. Maar ook voor de meest extreme (downhill-)omstandigheden leent de lichtgewicht elektrische mountainbike zich dankzij z’n lage gewicht uitstekend. Samengevat kun je met een lichtgewicht e-mtb, net als met een reguliere mountainbike, dus op alle plekken en trails terecht.

Haibike_2023_LYKE_10-1

Binnenkort meer over de light e-mtb

Volgende maand staan we uitgebreider stil bij de elektrische mountainbike anno nu. Dan gaan we dieper in op speciale motoren van onder andere Fazua en TQ-Systems en op een aantal specifieke light e-mtb’s bij E-bike Outdoor. Wil je nu alvast meer weten over lichtgewicht elektrische mountainbikes? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen en adviseren je graag!