E-bike Outdoor officieel dealer van LEASE A BIKE
Vanaf 1 januari 2020 verandert de ‘fiets van de zaak’-regeling. Daarom is E-bike Outdoor vanaf dat moment ook dealer van LEASE A BIKE. Daardoor kunt u voordelig uw droomfiets rijden. In deze blog leggen wij uit wat er vanaf 1 januari 2020 voor u en uw werkgever verandert.
Over LEASE A BIKE LEASE A BIKE (LAB) is een eenvoudige manier om een fiets te leasen via de fietsdetailhandel. LEASE A BIKE is nieuw in Nederland, maar bestaat al sinds 2015 in Duitsland. Daar heeft LEASE A BIKE de laatste jaren een sterke groei doorgemaakt. Ook heeft het een volledig geautomatiseerd platform ontwikkeld waarmee werknemers, werkgevers en dealers eenvoudig een leasecontract kunnen afsluiten. Onder de vlag van LEASE A BIKE rijden er in Duitsland inmiddels meer dan 20.000 fietsen op de weg. Dankzij het succes in Duitsland en de nieuwe fiscale maatregelen is LEASE A BIKE nu ook actief in Nederland. In Nederland valt LEASE A BIKE als dé leasefietsspecialist van Europa onder de vleugels van Pon, één van Nederlands grootste mobiliteitspartners. Ook Focus en Derby Cycle, waarmee we bij E-bike Outdoor al enige jaren samenwerken, zijn onderdeel van de PON Bike Group.
Hoe werkt LEASE A BIKE voor de werkgever?
Na ondertekening van een contract gaat de werkgever een samenwerking aan met LEASE A BIKE. Vervolgens kan hij in een account op de website aangeven welke voorwaarden hij stelt aan de leasefiets. Hierbij kan hij zaken als een eventuele eigen bijdrage, de maximale prijs en de minimale vereisten en bijzonderheden vermelden. Zowel de werkgever als de werknemer kan deze regels later altijd aanpassen. Vervolgens kiest de werknemer zijn droomfiets uit, waarvoor de werkgever vervolgens toestemming geeft. Dit kan alleen een fiets zijn als de gekozen e-bike voldoet aan de voorwaarden van de werkgever. Vervolgens ontvangen werkgever en werknemer het contract. Daarin staan de voorwaarden vermeld en wordt akkoord gegeven op het (eventueel) verrekenen van de leasekosten met het brutoloon. Hierna krijgt de werkgever maandelijks een overzicht van de door werknemers afgenomen fietsen. Hierin staat per werknemer onder andere de startdatum voor de verrekening van de bijtelling. Ook de startdatum van het contract, inclusief het in te houden bedrag, staan in dit overzicht. Hét grote voordeel is dat dit systeem gebruiksvriendelijk is en weinig tijd kost. Voor een advies op maat kunt u als werkgever altijd contact opnemen met LEASE A BIKE.
Hoe werkt LEASE A BIKE voor de werknemer?
Zodra uw werkgever de aanvraag met zijn voorwaarden heeft aangemeld, ontvangt u als werknemer een e-mail. Hierin vindt u een unieke code. Daarmee kunt u uw fiets bij ons uitkiezen en bestellen. In uw leasebedrag kunt u ook eventuele accessoires opnemen. Zowel de fiets als de accessoires worden op het platform ingevoerd. Daarna maken we een contract op op basis van uw keuze en de voorwaarden van uw werkgever. Dit contract ondertekenen we bij ons als uw dealer, waarna we het naar uw werkgever versturen. Na zijn akkoord krijgt u als werknemer een afhaalcode waarmee u de fiets kunt ophalen. Als wij uw e-bike op voorraad hebben, kunt u deze zelfs gelijk meenemen!
De regels omtrent de ‘fiets van de zaak’-regeling De ‘fiets van de zaak’-regeling is geschikt voor alle typen bedrijven. Ook rechtspersonen als een BV, NV, vereniging, stichting en natuurlijke personen als ZZP’ers of VOF’s zijn hierbij inbegrepen. De regeling kan worden gebruikt door alle werknemers die in dienstbetrekking zijn volgens de wet op de loonbelasting. Uitzonderingen hierop zijn (tijdelijke) werknemers als uitzendkrachten en ingehuurde ZZP’ers. Verder kunnen alle typen fietsen aan de regeling meedoen, zolang u als werknemer maar (deels) zelf moet trappen. Denk naast stadsfietsen, e-bikes en mountainbikes dus ook aan een racefiets, bakfiets of speed pedelec. De regels zijn als volgt:
- De werkgever gaat het leasecontract aan en stelt vervolgens de fiets ter beschikking aan de werknemer.
- De werkgever biedt de leaseregeling aan en betaalt 1) de volledige leasekosten, 2) deelt kosten met de werknemer of 3) faciliteert de leaseregeling kostenneutraal.
- Eventuele leasekosten voor de werknemer kunnen worden betaald door uitruil van brutoloon volgens de cafetariaregealing. Daarbij verlaagt de werknemer tijdelijk vrijwillig zijn brutosalaris.
- De leaseregeling als geheel valt buiten de Werkkostenregeling, ongeacht of de werkgever de leasekosten (deels) betaalt of alleen faciliteert.
- De werkgever heeft wel de mogelijkheid om het bijtellingsbedrag in de Werkkostenregeling te verwerken.
- De maximale BTW-aftrek voor de leasefiets is over een waarde van 749 euro (130 euro BTW) per drie maanden. Dit dient aan het eind van het jaar door de werkgever te worden gecorrigeerd in de BTW-afdracht.
- Voor de leaseregeling dient de fiets mede ter beschikking te worden gesteld voor woon-werk-verkeer. Er is geen wettelijk vastgesteld minimum bepaald voor het gebruik voor woon-werk-verkeer.
- Accessoires, een helm en een kettingslot zijn mogelijk in de lease. Voor accessoires die niet behoren tot de consumentenadviesprijs gelden de normale loonheffingsregels.
- De leasefiets kan worden gecombineerd met de leaseauto, OV-kaart en / of Mobiliteitsbudget, maar ook met bijvoorbeeld een privéauto.
- De werkgever bepaalt in overleg met de werknemer de duur van de terbeschikkingstelling en de voorwaarden hieromtrent. Denk hierbij aan zaken als bijvoorbeeld service, onderhoud en verzekering.
Meer weten over LEASE A BIKE? Neem dan contact met ons op of kijk op lease-a-bike.nl voor meer informatie.