Advies nodig? Bel 0341 - 26 10 00
Di t/m vr 9:00-17:30 uur
Za 9:00-16:00 uur

Sam Pilgrim is de nieuwe freestyler van Haibike!

Geplaatst: 01 maart 2018

Wie zou hebben gedacht dat een E-MTB merk een freestyle rijder in dienst zou nemen? Sam Pilgrim is de man die van Lapierre naar Haibike verhuisde, Sam is niet zomaar iemand want hij werd in 2013 zelfs wereldkampioen freeride. Van een stoppie tot een wheelie, deze man kan alles op een fiets!

Interview met Sam Pilgrim van Haibike:

Hallo Sam, gefeliciteerd met je verhuizing naar Haibike! Niemand zou ooit geraden hebben dat jij en Haibike zouden samenwerken, hoe kwam de deal tot stand?
Na het zien van wat coole content die Haibike geproduceerd had besloot ik een ontmoeting met de jongens op het Eurobike-evenement te organiseren en we begonnen te praten over een mogelijke samenwerking.

Jij bent heel anders dan de "traditionele" E-MTB rijder, jij bent veel meer een trail rijder dan een cross country atleet, wat zijn de verwachtingen van Haibike?
Ik ben in dienst bij Haibike om de wereld te laten zien wat er allemaal mogelijk is met een E-MTB. Ik probeer de E-MTB wereld een andere kant laten zien van het elektrisch rijden, dus niet op een recht pad in de eco-stand "cruisen" maar hoe extremer de bulten en afdalingen zijn hoe beter en mooier het is!

Toen het nieuws naar buiten kwam dat jij voor Haibike ging werken ontplofte het internet, was je verrast door zowel de negatieve als positieve feedback die je kreeg door je verhuizing van Lapierre naar Haibike?
Nee, als ik eerlijk ben niet, ik weet dat er veel mensen niet van E-MTB`s houden, dat is puur omdat het E-MTB-en nog nieuw en onbekend is onder de traditionele mountainbiker. Ik hoop dat ik veel mensen versteld kan laten staan door wat er mogelijk is met een E-MTB.

Wat vinden je collega`s van je verhuizing? Hebben ze je af gekraakt of heb je hun ogen geopend voor andere mogelijkheden?
Nee, al mijn vrienden in de sport vinden het cool. Ik denk dat we de komende jaren ook veel profs zullen zien op E-MTB's, wat alleen maar goed is voor de E-MTB wereld!

Had je voor de verhuizing van Lapierre naar Haibike al eens op een E-MTB gereden of had je er al een mening over?
Ik hou er gewoon van om leuke en gevaarlijke dingen te doen, maar ik had nog nooit op een E-MTB gereden. Ze zagen er wel altijd super gaaf uit, strakke afwerking, stijlvolle kleuren, agressieve uitstraling, kortom super cool! De eerste keer dat ik op een E-MTB zat was bij Eurobike in het demo gedeelte, dat was na de ontmoeting met Haibike. Een paar dagen later ben ik met meer collega`s van Haibike naar München gegaan om daar echte trails te rijden, vanaf toen wist ik dat ik de overstap naar E-power moest maken!

Je rijdt E-MTB en traditionele mountainbikes voor Haibike, zie je E-MTB als een groeiende sport of iets wat zich op lange termijn nog moet gaan ontwikkelen?
Nou, je zou de twee disciplines niet in een wedstrijd kunnen combineren omdat dat oneerlijk is, maar voor normaal door de bossen te crossen gaat het zeker goed samen. Het is eigenlijk een gewone mountainbike met een ingebouwde Yamaha, Bosch, Brose of Shimano motor. Voor iedereen die dit nu nog niet kan accepteren, let dan op want in de toekomst zal je veel meer van deze prachtige machines zien!

Je bent al bezig met de grenzen van de sport te verleggen Sam, we hebben je onlangs een enorme 360° sprong zien doen! Voelt de fiets anders aan dan een gewone mountainbike?
Natuurlijk voelt zo`n sprong op een E-MTB anders, de fiets is natuurlijk veel zwaarder dan een gewone mtb. Ik vind dat het een enorm voordeel is ten opzichte van een gewone mtb, de fiets is ongelofelijk stabiel en voelt meteen goed aan als je in de lucht aan het zweven bent. Het is gewoon een groot gewichtsverschil, daar moet je even aan wennen maar meer is het niet, het E-MTB-en is vooral heel erg leuk.

Je hebt in je carrière veel moeten concurreren tegen anderen op het hoogste niveau van jou disciplines. Wat is jou mening over racen op E-MTB`s nu en voor in de toekomst?
Ik ben nooit een racer geweest dus eerlijk gezegd heb ik niet het gevoel dat ik race, cross country atleten die racen. Ik spring op rotsblokken, ik spring tientallen meters ver, ik jump over een paar auto`s, maar wie weet, misschien zullen we in de toekomst wat freestyle E-MTB-evenementen zien.


224