Advies nodig? Bel 0341 - 26 10 00
Di t/m vr 9:00-17:30 uur
Za 9:00-16:00 uur

E-bike foutcodes en de oplossingen

Geplaatst: 31 december 2018

Ineens is de ondersteuning van de motor verdwenen, het zweet breekt je uit en op het display van je fiets staat een mysterieuze foutcode alarmerend te knipperen. Wat wil je E-MTB je duidelijk maken en wat moet je doen om te blijven rijden? Iedereen die regelmatig op internet kijkt, kent het: "Error 404 - Page not found". Ook elektrische mountainbikes en elektrische trekking fietsen hebben foutcodes die worden weergegeven wanneer iets in het systeem niet goed functioneert. Fouten kunnen bijvoorbeeld optreden als een sensor niet correct staat afgesteld, als een signaal wordt onderbroken of als er iets mis is met de software.

Voordat we dieper ingaan op de foutcodes van de afzonderlijke systemen, volgen hier een paar algemene tips om de meest voorkomende problemen eventueel op te kunnen lossen:
-Schakel de fiets volledig uit voor ongeveer 10 seconden, net als bij pc's kan het opnieuw opstarten wonderen verrichten.
-Controleer de batterij, is deze correct geïnstalleerd en voldoende opgeladen?
-Zijn alle contacten intact? Controleer of het beeldscherm correct is gekoppeld en controleer de verbindingspunten waar u gemakkelijk bij kunt.
-Is de spaakmagneet goed afgesteld of ben je deze verloren? Als de magneet ontbreekt, kan de motor de snelheid niet correct bepalen en gaat het in een noodmodus of biedt het helemaal geen ondersteuning meer.

Als bovenstaande tips niet hebben gewerkt, kan het helpen om de foutcode te bekijken en te controleren wat deze inhoudt. Hieronder staan de meest voorkomende foutcodes en de bijbehorende oplossingen vermeld.

Bosch foutcodes
De Bosch Performance CX is de meest gebruikte eMTB motor op de markt. Een overzicht van de uitgebreide gebruikershandleiding van het Bosch e-bike systeem bevat 40 verschillende foutcodes met hun oorzaken en oplossingen. Hieronder benoemen we de meest voorkomend foutmeldingen:

Foutcode

Oorzaak

Oplossing

6833

Batterij communicatiefout

Controleer of de batterijverbindingen niet vuil zijn en start het systeem opnieuw op.

3318

Fout met externe verbinding

Controleer de verbindingen met de afstandsbediening.

351B

RTC-batterij leeg

Controleer of de tijd correct is ingesteld en start het systeem opnieuw op. Neem contact op met uw FLYER-dealer als de fout aanhoudt.

Brose foutcodes
Brose motoren worden toegepast bij Specialized, Rotwild, Fantic, Bulls en enkele andere eMTB's. In tegenstelling tot zijn concurrenten, Bosch, Yamaha en Shimano, biedt Brose echter geen compleet systeem bestaande uit motor en batterij, dus er is geen uniforme foutdiagnose. Elke fabrikant gebruikt individuele oplossingen voor hun batterij, software, besturingseenheid en display.

Panasonic foutcodes
Het Zwitserse merk Flyer is een van de weinige fabrikanten die Panasonic motoren gebruikt, de volgende foutmeldingen komen we het vaakst tegen:

Foutcode

Oorzaak

Oplossing

6833

Batterij communicatiefout

Controleer of de batterijverbindingen niet vuil zijn en start het systeem opnieuw op.

3318

Fout met externe verbinding

Controleer de verbindingen met de afstandsbediening.

351B

RTC-batterij leeg

Controleer of de tijd correct is ingesteld en start het systeem opnieuw op. Neem contact op met uw FLYER-dealer als de fout aanhoudt.

Shimano foutcodes
De Shimano STEPS E8000 is de meest gebruikte motor op de markt na de Bosch Performance CX, hieronder benoemen we de 3 meest voorkomend foutmeldingen:

Foutcode

Oorzaak

Beperking van werking wanneer een fout wordt weergegeven

Oplossing

W013

De koppelsensor is mogelijk niet volledig geïnitialiseerd.

Het is mogelijk dat de

ondersteuning minder is dan normaal, of het faalt volledig.

Haal de voeten van de pedalen, druk op de batterijschakelaar en herstart het systeem.

Belangrijk: oefen geen druk uit op de pedalen tijdens het in- en uitschakelen.

W011

De rijsnelheid wordt niet gedetecteerd.

De maximale snelheid waarmee ondersteuning wordt geboden, is mogelijk minder dan normaal.

Controleer of de snelheidssensor correct is geïnstalleerd en of de spaakmagneet in de juiste positie staat. De afstand van de snelheidssensor (let op de markeringen) op de achtervork tot de spaakmagneet moet tussen 3 en 17 mm zijn.

W010

De motortemperatuur is hoger dan bij normaal gebruik.

Het is mogelijk dat de ondersteuning minder dan normaal is.

Neem een pauze en wacht tot de temperatuur van de motor is gedaald. De ondersteuningsfunctie mag tot dan niet worden gebruikt.

TQ foutcodes
De TQ HPR 120S is niet een geheel nieuwe motor op de markt. Hij is al een tijdje M1 fietsen in gebruik, maar alleen in kleine aantallen. Nu vertrouwt marktleider Haibike echter ook op de motor van de Beierse producent. Aangezien het batterij- en het motorsysteem nog niet in productie is, kunnen we momenteel geen foutcodes vermelden.

Yamaha foutcodes
De Japanse fabrikant Yamaha wordt beschouwd als een pionier van e-bike motoren en produceert ze sinds 1993 massaal. Giant bouwt sinds 2013 haar eMTB's met Yamaha motoren. Naast Bosch motoren vertrouwt Haibike sinds 2014 op Yamaha systemen. De situatie van Yamaha is vergelijkbaar met Brose, omdat fietsfabrikanten hun eMTB kunnen uitrusten met hun eigen scherm, batterij, enz. Omdat de fietsfabrikant niet het complete Yamaha systeem hoeft te gebruiken, zijn er geen uniforme foutcodes voor eMTB's met Yamaha motoren. Er zijn echter wel enkele algemene foutcodes die we hieronder benoemen:

Foutcode

Oorzaak

Oplossing

SPD SNSR/ CHK MAGNET

De spaakmagneet op het achterwiel is gedraaid.

Zoals beschreven op het display, moet de positie van de spaakmagneet worden gecontroleerd. Als dit in orde is, moet de dealer de bedrading en connector controleren.

31/32

Kabelverbindingsmomentsensor en controller is defect. / Kabel defect tussen spoel en printplaat (los contact, kabel losgemaakt).

Als het systeem geen fouten detecteert, kan het terugkeren naar de normale werking nadat het opnieuw is opgestart. Anders moet de koppelsensor of controller worden vervangen.

33–37

Abnormaal standby-voltage of abnormale spanning tijdens bedrijf.

Als het systeem geen fouten detecteert, kan het terugkeren naar de normale werking nadat het opnieuw is opgestart.

(Als het systeem meerdere keren dezelfde fout detecteert, kan het niet terugkeren naar de normale werking, zelfs nadat het is gereset.)

1. Stel de referentiespanning van de koppelsensor in.

2. Vervang de koppelsensor.

3. Vervang de controller.

38

Koppelsensor of pedaalkruksensor defect.

Vervang de koppelsensor, controller of aandrijfas.

39

Kortsluiting of kruksensor defect.

Vervang de controller of de aandrijfas.

Als het probleem ter plaatse niet kan worden opgelost dan moet u de fiets naar uw dealer brengen, of bel naar E-bike Outdoor voor advies en oplossingen betreffende foutmeldingen van uw elektrische mountainbike, elektrische trekking fiets of elektrische racefiets. Tip: maak een foto van de lijst met foutcodes in de gebruikershandleiding van uw fiets en laat uw telefoon niet thuis!


224