Advies nodig? Bel 0341 - 26 10 00
Di t/m vr 9:00-17:30 uur
Za 9:00-16:00 uur

De meest verkochte e-mtb , trekking en speedbike motoren

Geplaatst: 15 december 2016

Er zijn meerdere merken motoren voor elektrische sportfietsen op de markt, E-Maxibikes probeert u in dit blog meer informatie te geven over de verschillen en de mogelijkheden van de belangrijkste leveranciers in de markt.

De bekendste is Bosch, die met de vorig jaar verschenen Performance CX sterk vertegenwoordigd is en ook op onze merken Haibike en Lapierre te vinden zijn. De performance CX is een zogenaamde cranck motor met een vermogen van 250 Wh en heeft een maximaal koppel van 75 Nm. Deze motor is uitgerust met 3 sensoren die 1000x per seconde de trapkracht, trapfrequentie en snelheid meet. Dit in combinatie met zijn vermogen maakt dat de CX zelfs bij een snelle trapfrequentie, van boven de 100 omwentelingen per minuut, nog een zeer sterke mate van ondersteuning biedt. De performance CX is uitgerust met een 500 Wh accu en is bij Lapierre voorzien van een sportief activia- of purion display, bij Haibike is deze zelfs met Nyon navigatie verkrijgbaar. De systemen van Bosch worden regelmatig voorzien van een nieuwe software update, deze kunt u als klant gratis laten uitvoeren bij E-Maxibikes.

De Duitse Brose motor is uit de auto industrie afkomstig. Deze motor wordt in combinatie met de gëintegreerde batterij, gezien als de meest bijzondere in de markt. Op papier levert deze 250 Wh motor 90 Nm, maar in de praktijk is dit niet het geval omdat de software is aangepast op maximaal 70 Nm, dit om oververhitting van de motor te voorkomen. Deze motor is in de praktijk zeer stil en heeft de mogelijkheid om 2 kettingbladen te laten monteren, dit heeft als voordeel dat het schakelbereik veel breder is. De Brose motor is verkrijgbaar met verschillende displays en accu's, geheel afgestemd op de wensen van de fietsfabrikant.

De zeer betrouwbare en relatief goedkope Yamaha PW motor (70 Nm) is natuurlijk ook bij Haibike en Lapierre verkrijgbaar. Het uitgangspunt van Yamaha is om zo dicht mogelijk bij de sport te blijven. Daarom wordt het geheel zo simpel mogelijk gehouden waardoor onderhoud door updates aan deze motor niet nodig is. Er is nu ook een opvolger van de PW motor en wel de PW-X motor welke lichter, kleiner en sterker is. Deze motor levert 80 Nm bij maximale omwentelingen van 120 per minuut, inwendig heeft deze motor een verdubbeling van aangrijp momenten gekregen waardoor het reactie moment nog sneller is. De PW-X motor is momenteel exclusief bij Haibike te verkrijgen en is zelfs leverbaar met een in de stuurpen geïntegreerd display.

Een nieuwkomer op de markt van elektrische mountaibikes is Shimano met de Steps E8000. Deze motor wordt in de tests qua prestaties vergeleken met de Performance CX van Bosch en heeft een koppel van 70 Nm. Het nadeel van de E8000 motor is dat deze maar 3 standen van ondersteuning heeft en daardoor de stappen tussen de verschillende mate van support nogal groot zijn. Dit wordt in de toekomst ondervangen door de E-Tube app waarmee de berijder de ondersteuning naar eigen wensen met zijn smart-phone kan aanpassen. Waarschijnlijk is het binnenkort ook mogelijk om de  Di2 schakeling aan de software van de steps te koppelen waardoor je elektrische mountainbike automatisch kan gaan schakelen. Wat ervoor zorgt dat je slijtagedelen een langere levensduur krijgen.

Een belangrijke vraag blijft natuurlijk; hoe zit het met de afstand die ik kan rijden met de verschillende systemen? Dat is feitelijk voor iedereen verschillend, het is namelijk zeer afhankelijk van het gewicht van de rijder, de ondergrond, de omstandigheden en de manier van gebruik. Kies daarom het systeem wat het beste bij uw wensen past en laat u daarom door ons adviseren of nog beter, maak bij ons een testrit!


224