Advies nodig? Bel 0341 - 26 10 00
Di t/m vr 9:00-17:30 uur
Za 9:00-16:00 uur

Bosch komt met ABS voor E-bikes

Geplaatst: 23 juni 2017

Naast de volledig geïntegreerde PowerTube 500 accu, heeft Bosch een echte verrassing gecreëerd bij de presentatie van de nieuwe producten voor 2018. Een antiblokkeer remsysteem voor E-bikes!

De Bosch E-Bike ABS trekt zijn energie uit de accu en is ontworpen om te voorkomen dat het voorwiel bij het remmen blokkeerd. Sensoren op de remschijven communiceren met de elektronica in de hoofdmodule, die de remdruk hydraulisch regelt. Het stroomverbruik zal zeer laag zijn en zelfs nadat de motor stopt met ondersteuning omdat de batterij leeg is, blijft het systeem gedurende maximaal 2 uur actief.

De remtechnologie wordt geleverd door MAGURA in de vorm van hun nieuwe CMe ABS remmen, die speciaal voor dit systeem zijn ontwikkeld. De remmen zijn voorzien van 4 zuigers aan de voorzijde en 2 aan de achterkant en zijn voorzien van 180 mm. schijven. Het systeem kan tevens bij de speed pedelecs (tot 45 km/u) worden gebruikt. Vooralsnog is de CMe ABS de enige rem die compatibel is met het systeem. De hoofdunit zit onder het stuur en weegt ongeveer 600 gram, het complete systeem voegt ongeveer 800 gram toe aan uw fiets. Het systeem van Bosch kost ongeveer € 500,00.

Voor de presentatie van 2018 zal de ABS alleen beschikbaar zijn voor geselecteerde E-bikes en voor 2019 zullen alle fabrikanten toegang krijgen tot het systeem. Hoewel het voorlopig beperkt blijft tot 28 inch "stads- en trekkingfietsen". Door de geavanceerde technologie kan het systeem niet worden toegepast op bestaande fietsen.

De eerste test vond plaats tijdens het noodremmen op een hard oppervlak, zoals het asfalt, waar de ABS moet voorkomen dat het achterwiel van de grond komt. Dit werkte heel goed in de eerste test, zelfs in een ongunstige positie op de fiets, het achterwiel bleef aan de grond. De remmen hebben nogal wat kracht van de de rijder nodig, maar dit komt waarschijnlijk door de MAGURA comfort remblokken en de 180 mm. schijven. De tweede test was op los terrein, in dit geval probeert de ABS te voorkomen dat het voorwiel blokkeerd. Het Bosch systeem blijft in het diepe grind in het spoor, een groot voordeel voor onervaren rijders!

Bosch levert een functioneel ABS systeem dat in de test heeft overtuigd en biedt een grote veiligheidsfunctie voor stads- en trekkingfietsen. De omvangrijke besturingseenheid lijkt nog niet volledig doorontwikkeld, maar we zijn ervan overtuigd dat het systeem in de loop der tijd zal worden verbeterd. Motorrijders zullen de grote scepticisme herinneren toen het eerste ABS systeem werden gelanceerd, tegenwoordig is deze functie onmisbaar op motorfietsen geworden. Uiteindelijk zullen de klanten beslissen of de geschiedenis zich herhaalt op de E-bikes.


224