Advies nodig? Bel 0341 - 26 10 00
Di t/m vr 9:00-17:30 uur
Za 9:00-16:00 uur

Merida versus Haibike elektrische mountainbike

Merida versus Haibike
Merida is een Taiwanees fietsenmerk dat oorspronkelijk is opgericht door Ike Tseng. Na zijn overlijden in 2012 wordt de leiding van Merida overgenomen door zijn zoon Michael Tseng, de huidige CEO. Na jarenlang voor derden te hebben geproduceerd wordt in 1988 het merk Merida gelanceerd, waarna men voornamelijk ontwerpt en produceert onder eigen naam. Tevens wordt er voor de Duitse dochteronderneming Centurion fietsen gemaakt. Ieder jaar ontwerpt en produceert Merida meer dan twee miljoen (elektrische) sportfietsen, mountainbikes, race en stadsfietsen. Het meeste komt uit Azië, want er staan drie fabrieken in China en één in Taiwan. In Europa is er in Duitsland het Research en Development Center gevestigd.                         

Merida e-bikes in drie categorieën
De elektrische sportfietsen van Merida worden op de markt gebracht onder 3 categorieën, welke zijn ingedeeld naar de sportieve behoefte van de doelgroep. Voor de extreme rijder is er de Performance lijn waaronder de meest sportieve e-mtb’s van Merida vallen. Hieronder verstaan we de Full Suspension onder de naam E-One en de E-big trail hardtail fietsen. Voor de ‘gewone’ sportieve rijder is er het sportsegment en deze worden verkocht als E-Ninety modellen. Dan zijn er ook nog de Active fietsen van Merida en daaronder verstaan we de stadsfietsen, trekkingfietsen en fietsen met lage instap.

Merida elektrische fietsen met een Shimano motor
Het grote nadeel van Merida is dat de e-bikes alleen maar met Shimano motoren te verkrijgen zijn waardoor de klant in zijn keuze beperkt wordt. Op het gebied van sportieve fietsen zijn daardoor alleen de types met de Shimano Steps E-8000 een optie omdat de lichtere E-6000 motor van Shimano gewoon veel te veel kracht te kort komt.

Merida en de wielersport
Bij het grote publiek is Merida vooral bekend als co-sponsor van het Pro-Tour Lampre-Merida racing team. Sinds 2017 is Merida sponsor van het wielerteam Bahrain-Merida Pro Cyclingteam waarbij grote namen zoals Domenico Pozzovivo en Vincenzo Nibali rijden.

Waarom toch een Haibike kopen?!
Het grote verschil tussen Haibike en Merida is de ontwikkeling van de elektrische mountainbike. Bij Merida lijkt het alsof de ontwikkeling de afgelopen tijd heeft stil gestaan? Is het omdat de productie in het verre oosten plaatsvindt dat Merida veel later met innovaties op de markt komt? De looks van de Merida bikes blijven ver achter bij de Haibike modellen van afgelopen jaren. Mede doordat er maar weinig modellen met de prijzige Shimano Steps E-8000 E-mtb motor zijn, is er voor de consument een zeer beperkte keuze.

Ga direct naar het grootste aanbod elektrische mountainbikes!

444