lapierre - overvolt - elektrische - mountainbike - e-mtb
Blue diagonal Blue diagonal
Yellow cropline

Welke E-MTB is het meest geschikt voor jou?


22 jun 2018

Het is belangrijk om jezelf de juiste vragen te stellen voordat je een elektrische mountainbike koopt. Maar wat moet je overwegen en hoe beantwoord je deze vragen? Om je op het goede spoor te brengen naar jouw ultieme E-MTB, hebben we de belangrijkste punten op een rij gezet.

Welke e-bike past bij jouw?

Begin met de vraag: wat wil ik met deze fiets en wat zijn mijn verwachtingen ervan? Wees realistisch. Ben jij het soort mountainbiker die graag over paden in de bossen fietst of ga je regelmatig naar nieuwe trails of afdalingen opzoek? Vanzelfsprekend vereist deze laatste een elektrische mountainbike met een aanzienlijk betere vering. E-MTB's vereisen niet alleen meer onderhoud dan conventionele mountainbikes, maar ook de vering en zitpositie moeten zeer correct worden afgesteld. Als je niet in staat bent om het onderhoud zelf te doen, dan heb je een betrouwbare dealer nodig. Het mooiste is een specialist zoals E-Bike Outdoor, wij hebben de ervaring om gedegen onderhoud te doen en om technische problemen op te lossen. Hoe meer je rijdt, hoe meer je de onderdelen moet onderhouden en lange afstanden zijn niet de enige boosdoener. E-MTB's worden vaak uitgerust met standaard afmontages, zoals de kettingen, cassettes of kettingbladen, die uiteindelijk enorm lijden onder het hoge motorvermogen. Er zijn ook speciaal ontwikkelde E-MTB specifieke componenten die aanzienlijk duurzamer zijn, zoals de Design & Innovation Award-winnende SRAM EX1-aandrijving.

Volledig geveerd of hardtail elektrische mountainbike?

Er is geen echte reden om op een hardtail te rijden, tenzij je aan een van de volgende criteria voldoet: je hebt een wat kleiner budget, je rijdt bijna uitsluitend over hardere paden of je bent van plan om te gaan backpacken met zware bepakkingen op je fiets. Als het gaat om comfort, stabiliteit, tractie en veelzijdigheid dan is een volgeveerde fiets altijd in het voordeel. Een dergelijke fiets is wel iets zwaarder uiteraard maar dat verschil is niet te voelen op een elektrisch aangedreven fiets, er zijn veel meer voordelen dan nadelen dus.

Wat is de juiste framegrootte?

Vaker wel dan niet moet je kiezen tussen twee framematen. Het beste is om je door ons te laten adviseren en eventueel beide frame maten uit te proberen. De andere optie is vertrouwen op het volgende feit: 'kleiner' vertaalt zich in meer behendigheid en speelser, terwijl 'groter' zich leent voor een meer stabieler en comfortabeler gevoel. Je kunt uiteraard altijd de stuurpen en de positie van het zadel afstellen om de rijpositie te verfijnen.

Nieuwe of tweedehands elektrische mountainbike?

E-Bike Outdoor is het vertrouwde adres voor het grootste aanbod in nieuwe elektrische sportfietsen, maar voor een tweedehands elektrische mountainbike, test model of een demo model kunt u altijd bij ons terecht. Tevens bieden wij goed onderhouden huurfietsen voor een scherpe prijs aan en als wij een E-MTB inruilen dan kijken we deze technisch volledig na en vervangen onderdelen indien nodig. Onze tweedehands fietsen koopt u dus met 100% zekerheid!

Welke motor kies ik?

Velen beschouwen de motor als het kloppend hart van de fiets, maar dat klopt niet helemaal. Een goede motor is natuurlijk belangrijk, maar de integratie ervan in de hele fiets is eigenlijk belangrijker. Het frame heeft nog steeds de grootste en meest beslissende invloed op plezier, comfort en veiligheid. De motor heeft alleen een groot effect op hoe de fiets omgaat met bijvoorbeeld beklimmingen. De vraag of de accu stevig is bevestigd of kan worden verwijderd, dit is van invloed op hoe en waar je de fiets kunt opladen en dus of je een extra accu moet meenemen voor lange ritten. De motoren van tegenwoordig zijn allemaal zeer betrouwbaar en de prestaties van deze midden motoren liggen redelijk dicht bij elkaar.

Welke maat wielen moet ik kiezen ?

Of je nu 29 ", 27,5" of 27+ kiest, de afmetingen van de wielen zijn niet zo belangrijk als het complete concept van de fiets. Er zijn enkele vuistregels: 27.5 " wielen zijn de meest speelse en wendbare om te rijden, 29" is een betere keuze voor mountainbikers die lange ritten gaan maken en voor degenen die regelmatig in modderige omstandigheden rijden, de 27.5+ wielen bieden de ultieme grip en stabiliteit. Met de nieuwste generatie van steeds beter wordende banden, is 27.5+ in opkomst als de toekomstige wielmaat voor E-MTB's. Opmerking: banden werken alleen optimaal als je de juiste bandenspanning hebt ingesteld.

Moet ik verder iets aanpassen?

Voor een prettige fietshouding is je positionering essentieel en deze positie kan door middel van een professionele bike-fitting worden bepaald. Met behulp van een software programma worden alle metingen vertaald naar een optimale zithouding. Naast een optimale zitpositie is ook de stand van de schoenplaatjes van belang, men kan hiermee blessures voorkomen maar ook kun je met de juiste stand optimaal je “kracht” kwijt op de pedalen. Om het meest ideale zadel te kunnen adviseren beschikt E-Bike Outdoor over het fit systeem van Prologo, met het juiste zadel voorkom je grotendeels zadelpijn en andere problemen aan het zitvlak.

Van wie moet ik een E-MTB kopen?

Wij zijn de enige échte specialist op het gebied van elektrische mountainbikes in Nederland. Met een grote passie voor elektrische fietsen onderscheiden wij ons door met u mee te denken en service gericht te werk te gaan. Door onze jarenlange ervaring op het gebied van elektrische fietsen kunnen wij u voorzien van het beste advies over alle sportieve e-bikes en uw positionering op de fiets. Bij E-Bike Outdoor vindt u de kwaliteit elektrische fietsen van de bekende top merken Haibike, Focus, Lapierre en Orbea. Deze modellen zijn voorzien van een Yamaha, Bosch, Shimano of Fazua middenmotor en wij bieden voor alle merken en motoren een full service onderhoudsprogramma. Wij bieden u het grootste aanbod E-MTB's en om de juiste keuze te maken kunt u de modellen uiteraard testen.