EP8 Motor Focus Jam 2
Blue diagonal Blue diagonal
Yellow cropline

Shimano EP8 motor vanaf januari te testen bij E-bike Outdoor


15 jan 2021

Shimano introduceert de EP8 e-bike-motor als opvolger van de Shimano Steps E8000. De nieuwe EP8 motor is helemaal van deze tijd en door Shimano speciaal ontwikkeld voor de e-mtb. Daarnaast maakt de EP8 motor ook zijn opwachting in elektrische trekkingfietsen en sportieve stadsfietsen. Zo kan elke sportieve e-biker van het nieuwe Shimano-systeem genieten.

De verschillen van de EP8 ten opzichte van de E8000

Dat de EP8 de moderne opvolger van de E8000 is, zie je in allerlei kenmerken en specificaties terug. We lopen graag een aantal voordelen en eigenschappen van de EP8 met u langs:

  • Meer power: de EP8 motor heeft een maximaal koppel van 85 Nm. Dit maakt de EP8 zeer geschikt voor de meest extreme beklimmingen en trails.
  • Minder gewicht: de EP8 motor weegt slechts 2,6 kg, waardoor de rijeigenschappen aanzienlijk verbeterd zijn.
  • Mooier afgewerkt: de EP8 is compacter dan de E8000, waardoor hij onopvallend in het frame past. Dit zorgt voor een mooiere en strakkere uitstraling van uw e-bike.
  • Verbeterde rijeigenschappen: de EP8 is stiller en de techniek en software zijn verder verfijnd. Hierdoor is het rijgedrag van uw e-bike nóg beter geworden.
  • Betere warmteafvoer: de EP8 voert de warmte beter af, wat positief is voor de levensduur, de duurzaamheid en de bekrachtiging.
  • Betere grondspeling: door de verbeterde grondspeling komt uw e-bike met de Shimano EP8 op technische trails nóg beter tot z’n recht.

Nieuwe batterijen voor een betere actieradius

Naast de vertrouwde, in het frame ingebouwde 500 Wh accu introduceert Shimano nu ook nieuwe 630 Wh batterijen. Deze batterijen zorgen voor een grotere actieradius, zodat u langer van uw e-bike kunt genieten. We zetten hieronder de verschillende batterijen van Shimano op een rijtje.

  • De BT8035-L is de vertrouwde 500 Wh accu, die evenals bij de E8000 in het frame is geïntegreerd. Het grote voordeel van deze batterij is de snelle oplaadtijd. In slechts 2,5 uur kunt u deze accu voor 80% opladen. Daardoor kunt u snel weer fietsen.
  • Optisch vergelijkbaar met de BT8035-L is de BT-E8036. Deze accu ziet er hetzelfde uit, maar biedt meer vermogen. Deze interne accu levert 630 Wh aan capaciteit, weegt 3,7 kg en heeft een volledige laadtijd van 6 uur.
  • Speciaal voor de schuine buis in het frame heeft Shimano de BT-8016 accu ontwikkeld. Deze accu is bijzonder compact en zorgt dankzij het lage zwaartepunt voor een verbeterd en stabieler rijgedrag. De batterij beschikt over 630 Wh capaciteit en is eenvoudig te verwijderen.
  • Voor alle batterijen geldt dat u voor het opladen de originele EC-E8004 oplader van Shimano gebruikt.

Compact, ergonomisch en gebruiksvriendelijk: de bedieningsschakelaar

Shimano koppelt de EP8 aan een bedieningsschakelaar en een display die zich al hebben bewezen als zeer betrouwbaar en functioneel. De SW-EM800L bedieningsschakelaar ziet er niet alleen heel compact en ergonomisch uit, maar blinkt ook uit in bedieningsgemak. Dankzij de goede uitholling zijn de knoppen, zelfs met handschoenen aan, uitstekend te bedienen. Daarbij voelt u een duidelijke drukpunt en feedback. Ook is de loopfunctie met één enkele handeling te activeren.

Modern en doordacht 1,6 inch display

Ook over het bekende SC-EM800 display heeft Shimano duidelijk goed nagedacht. Met een speciale kleurcode waarborgt Shimano bijvoorbeeld dat het display zelfs bij felle zon goed afleesbaar blijft. Shimano heeft het display veilig aan de binnenkant van het stuur geïntegreerd, zodat het bovendien goed beschermd is bij valpartijen. Via de Bluetooth-connectie kunt u de Shimano E-Tube app aan het display koppelen. Hiermee kunt u niet alleen twee rijprofielen instellen en daarnaast voorziet
Shimano hiermee in een antidiefstalbeveiliging.

unnamed (2)

De E-Tube Project app voor de Shimano EP8

Met de E-Tube Project app kun je de Shimano EP8 motor helemaal naar eigen wensen en voorkeuren aanpassen. Met je tablet of smartphone kun je via een draadloze verbinding verschillende instellingen van je e-bike optimaliseren. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de motorondersteuning in de diverse standen omhoog of omlaag in te stellen. Ook kunt u vooraf twee verschillende profielen maken voor bijvoorbeeld rijden op extreem terrein of op een meer gevarieerd parcours. Met de E-Tube Project app kunt u een update van de firmware van Shimano zelf uitvoeren. Ook kunt u, als dat nodig is, zelf het systeem uitlezen op foutcodes. De E-Tube Project app is geschikt voor zowel iOS als Android.

Focus Bikes met de nieuwe Shimano EP8

Bij E-bike Outdoor is de Shimano EP8 verkrijgbaar op e-bikes van Focus Bikes en Santa Cruz Bicycles. Voor de 2021-collectie heeft Focus Bikes de vertrouwde JAM2 e-mtb voorzien van de EP8 motor. Deze wordt dit jaar geleverd onder de naam Focus JAM2 9.9 Drifter. De Drifter 9.9 is uitgevoerd met een 378 Wh batterij die in het frame gemonteerd is. Bij deze fiets wordt ook het bekende T.E.C. Pack meegeleverd, waardoor u nogmaals 378 Wh ter beschikking heeft. Als u deze extra batterij op de onderste framebuis bevestigt, beschikt u over een capaciteit van ruim 750 Wh!

Santa Cruz Bicycles met de nieuwe Shimano EP8

Ook Santa Cruz Bicycles voorziet meerdere elektrische mountainbikes van de nieuwe Shimano EP8 motor. Naast de bekende Heckler zijn er nu ook de nieuwe Heckler MX en Bullit van Santa Cruz Bicycles. Deze drie modellen zijn er met drie verschillende soorten veerwegen. Daardoor is er voor ieder type rijder een passende e-bike. De lichtgewicht Santa Cruz e-mtb’s zijn er met een 500 Wh batterij. Voor de Bullit heeft Santa Cruz gekozen voor een grotere batterij met een capaciteit van 630 Wh. Alle Santa Cruz e-mtb’s zijn vervaardigd uit het beste carbon en voorzien van de beste onderdelen.

my21_details_hecklermx_001

Test de nieuwe Shimano EP8 zelf bij E-bike Outdoor

Vanaf januari 2021 is de nieuwe Shimano EP8 bij E-bike Outdoor te zien en natuurlijk te testen. Kom bij ons langs om de beste en mooiste e-mtb modellen te bewonderen! Overweegt u de aanschaf van een elektrische mountainbike met de EP8? Laat u dan door ons adviseren voor de beste en juiste keuze. Wij zien u graag in onze showroom in Nunspeet.