GS-NX emtb eagle
Blue diagonal Blue diagonal
Yellow cropline

Nieuwe SRAM NX Eagle groep voor E-MTB's!


18 jul 2018

SRAM introduceert de NX Eagle, een betaalbare instapgroep voor mountainbikers. De verrassing zit hem in het feit dat de NX Eagle de eerste 12 speed is die ook beschikbaar is voor eMTB's! Wij zetten in dit blog de SRAM EX1 groep tegenover de nieuwe SRAM NX Eagle groep.

Grote stappen tussen het schakelen

Twee jaar geleden introduceerde SRAM de EX1, de eerste aandrijflijn die is geoptimaliseerd voor eMTB's. Met zijn 11-48 cassette en 8 versnellingen is het bereik enorm en nieuw in de E-MTB wereld, maar de grote stappen tussen de verschillende versnellingen blijven onderwerp van discussie. De meeste rijders hebben er geen last van, maar er zijn uiteraard ook mensen die toch liever kleinere stappen willen. Hoewel de nieuwe NX Eagle primair is bedoeld als een betaalbare groepset voor mountainbikes zonder ondersteuning, is deze ook beschikbaar voor eMTB's.

Met de SRAM NX Eagle groep heb je een veel groter bereik

Het hart van de nieuwe SRAM NX Eagle is de 11-50 cassette, het schakel bereik is dus groter dan de EX1 met zijn 11-48 cassete. In tegenstelling tot de EX1 cassette, waar je grotere stappen hebt tussen de schakels, moet je bij de nieuwe NX Eagle groep van SRAM vaker schakelen. Het is vanzelfsprekend dat je veel preciezer kunt rijden omdat je tot op een paar tanden perfect kan schakelen. Dit zal zeker rijders bevallen die vaak in groepen rijden, sommigen hebben moeite hebben om de juiste versnelling te vinden met de EX1. De NX Eagle cassette is niet gefreesd uit een massief blok zoals de duurdere SRAM cassettes (XO1/XX1), maar bestaat uit stalen tandwielen die aan elkaar geklonken zijn. Deze methode resulteert in een product dat wel wat zwaarder is, maar ook veel betaalbaarder.

Speciale shifter zorgt voor minder gebroken kettingen

Gebroken kettingen en hoge slijtage treden voornamelijk op bij het tegelijkertijd schakelen van meerdere versnellingen, daarom wordt de NX Eagle geleverd met een speciale shifter voor eMTB's waarmee je maar één versnelling tegelijk kunt schakelen, net als de EX1 shifter. Als je eenmaal gewend bent aan de kwaliteit van SRAM wil je nooit meer anders.

De prijzen van de SRAM NX-Eagle en de EX1

De overige componenten van de NX Eagle zijn vrij gelijkwaardig aan hun duurdere versies en bevatten de belangrijkste technologieën van de SRAM Eagle familie. Ze zijn over het algemeen een beetje zwaarder en gebouwd met goedkopere materialen en fabricagetechnieken. Dit komt uiteraard tot uiting in de prijs. De achterderailleur van de NX Eagle komt uit op € 119 (EX1 € 165), de shifters kosten € 38 (EX1 € 55), beide een aanzienlijke besparing. De vorige 1×11 NX groepset was een van de favorieten voor eMTB's, deze groep was iets duurder dan de gemiddelde maar ging ook vele malen langer mee dan andere groepsets.

Uiteraard komt de nieuwe SRAM NX Eagle groep ook op onze 2019 fietsen van Lapierre, Haibike, Orbea en Focus. Kom naar de specialist in sportieve elektrische fietsen, wij adviseren u graag!