haibike sduro-01
Blue diagonal Blue diagonal
Yellow cropline

Haibike XDURO Dwnhll vs Haibike XDURO Nduro


09 nov 2017

Kiezen tussen de Haibike XDURO Dwnhll en Haibike XDURO Nduro De Haibike XDURO Dwnhll ziet er spectaculairder, groter en stoerder uit dan de Haibike XDURO Nduro, die ook geen partij is voor zijn stoere broer als het gaat om comfort en vering op steile bergen en technische afdalingen. De lagere standover hoogte maakt het opstappen en afstappen veel gemakkelijker waardoor het ook voor meer zelfvertrouwen zorgt. Uit de testen zijn gebleken dat er geen noemenswaardige nadelen voor de Haibike Dwnhll zijn. Hoewel de meesten beginners beginnen met een opstapmodel en nog niet zo geïnteresseerd zijn in een echte downhill fiets spreekt het de meeste mensen toch wel aan omdat de fiets er zo spectaculair uitziet.

De speciale geometrie van de XDURO Dwnhll zorgt voor extra comfort, wat je duidelijk ervaart als je met een hoge snelheid van een berg af gaat. Als je meer op de lange technische paden met technisch stuurwerk rijdt dan ben je wendbaarder met de Nduro omdat deze fiets compacter is en makkelijker stuurt. Met andere woorden, het is voornamelijk de geometrie die het verschil maakt, de keuze tussen de Haibike Dwnhll of de Haibike Nduro is dus een kwestie van je rijstijl. Alles bij elkaar genomen, zou men de XDURO Dwnhll aanschaffen voor het gebruik in Nederland?

Technische verschillen tussen de Haibike XDURO Dwnhll en Haibike XDURO Nduro

De Haibike XDURO Dwnhll is onbetwistbaar een solide en comfortabele fiets voor lange ritten, maar er zijn bepaalde factoren die de allround kwaliteiten ervan belemmeren. Bijvoorbeeld de korte zitbuis, hoewel dit makkelijk is met opstappen, zijn er een paar minpunten. Te beginnen met de beperkte lengte van de dropper seatpost en de kwestie van het op de juiste hoogte zetten van het zadel. Dan is er nog de cassette van 11-36T die gewoon niet geschikt is voor steile beklimmingen, waardoor de Bosch Performance CX-motor je langzaam kan afremmen vanwege de kleine overbrengingsverhouding. Als je niet alleen op downhill-tracks fietst maar ook off-road wilt rijden, zul je veel meer plezier beleven aan de XDURO Nduro dankzij zijn wendbaarheid. De SRAM EX1-groep met een cassette van 11-48T heeft een veel breder schakelbereik, wat hem de kracht geeft om makkelijker te klimmen. Zelfs op dezelfde ondersteunings stand kan de Nduro de Dwnhll achterlaten tijdens beklimmingen, in de testen is voornamelijk de Turbomodus gebruikt zodat de fiets optimaal getest kon worden.

Conclusie Haibike XDURO Dwnhll vs Haibike XDURO Nduro

De test heeft duidelijk aangetoond dat het ontwerpen van een E-MTB niet gelijk staat aan het simpel kopiëren van een normale mtb is. Het frame van een E-MTB heeft een unieke aangepaste geometrie nodig omdat je met andere omstandigheden te maken hebt, het zwaartepunt van de elektrische mountainbike is daarbij heel belangrijk. Als de Haibike XDURO Dwnhll een paar extra voordelen zou hebben(zoals een groter versnellingsbereik en een langere zitbuis waar een langere dropper seatpost in kan), dan zijn we ervan overtuigd dat het een nog betere trail-bike zou zijn. Net als een SUV in de stad heeft deze E-downhiller meer stabiliteit dan een gewone E-MTB. We kunnen niet bepalen of je meer of minder plezier zult hebben, omdat dat afhangt van wat je persoonlijke wensen zijn. Maar wat je stijl ook is, iedereen is het erover eens dat de Dwnhll een absolute killer is op de afdalingen, de bike zal zeker ook jaloerse blikken verzamelen met zijn agressieve uitstraling.

Ben je geïnteresseerd in een elektrische E-MTB van Haibike, Lapierre of Orbea? Kom dan naar dé specialist in elektrische mountainbikes, E-Bike Outdoor in Nunspeet!