haibike-xduro-allmtn-9.0-2018
Blue diagonal Blue diagonal
Yellow cropline

Haibike XDURO AllMtn vs. SDURO FullSeven LT


14 jul 2018

We hebben de neiging om eMTB's te categoriseren op basis van het type motor en de geometrie, maar dat is niet correct. Met de SDURO FullSeven LT en de XDURO AllMtn biedt Haibike twee zeer veelzijdige fietsen met dezelfde motor en rij-eigenschappen. We leggen de belangrijkste verschillen uit en vertellen je welk model bij welk type mountainbiker past.

Tot nu toe in de elektrische mountainbike scene

Als je de eMTB ontwikkelingen al een tijdje volgt, zul je verrast zijn door de collectie van Haibike voor de modellenreeks van dit jaar. Tot nu toe hadden alle Haibike modellen met een Bosch motor de type aanduiding XDURO, terwijl die met een Yamaha motor SDURO heetten. Dit is niet langer het geval in 2018, omdat Haibike hun modelreeks nu indeelt naar hun beoogde doel. SDURO staat nu voor comfort georiënteerde modellen met klassieke geometrieën, terwijl XDURO staat voor sportievere modellen met modernere frame geometrieën. Met deze nieuwe keuze van namen wil Haibike prioriteit geven aan het soort frame boven het type motor. De nieuwe SDURO serie omvat al haar hardtail-modellen en de FullSine LT (150 mm) full-suspension-modellen, FullSeven (120 mm), evenals de FullLife en FullLife LT-versies. De line-up van XDURO is geschikt voor de agressievere mountainbiker en omvat volledig geveerde fietsen zoals de FullSeven Carbon (120 mm), AllMtn (150 mm), Nduro (180 mm) en Dwnhll (200 mm), evenals de FatSix en Full FatSix fatbike modellen.

E-MTB vergelijk XDURO AllMtn en SDURO FullSeven LT

De XDURO AllMtn is beschikbaar in vijf specificatie opties met prijzen variërend van € 3.999,00 tot € 6.299,00. Drie modellen zijn uitgerust met een Yamaha PW-X motor en twee met een Bosch CX middenmotor. De FullSeven LT is beschikbaar in zeven modellen met prijzen tussen € 2.999,00 en € 5.199,00. Vijf modellen worden aangedreven door een Yamaha motor en de duurdere modellen hebben een krachtige Yamaha PW-X, terwijl de goedkopere versies worden geleverd met een PW-SE motor. Twee extra modellen met een Bosch CX motor maken de range van Haibike volledig.

Het kiezen van de juiste eMTB is niet eenvoudig

Voor deze vergelijking hebben we gekozen voor een SDURO FullSeven LT 7.0 en een XDURO AllMtn 7.0. Voordat we naar alle verschillen kijken, willen we zien wat de twee Haibikes eigenlijk gemeen hebben. Beide hebben een Bosch CX motor, een volledig geïntegreerde PowerTube 500 batterij en een Bosch Purion display om de motor aan te sturen. Ze delen ook het slimme Modular Rail systeem van Haibike, waarmee je een aantal accessoires zoals een bidonhouder, een tas of een slot direct op het frame kunt bevestigen. Zowel de FullSeven LT als AllMtn worden geleverd met een 150 mm. veerweg. Op het parcours zijn echter de verschillen veel groter dan je zou verwachten!

Hoe vergelijken we de fietsen op het parcours?

De verschillen tussen de twee fietsen worden duidelijk zodra je op het zadel klimt. Hoewel de rijpositie van de XDURO AllMtn iets gestrekt is, voelt de SDURO FullSeven LT meer rechtop aan. De Haibike XDURO heeft een langere wielbasis en een langer frame. Het vooreinde van de XDURO is 14 mm hoger en de trapas zit 25 mm lager. Beide fietsen voelen extreem comfortabel aan, maar de XDURO weegt iets meer aan de voorkant. Tijdens beklimmingen voelen beide fietsen bijna identiek, voornamelijk omdat ze hetzelfde type motor hebben. De iets hogere bracket as op de SDURO biedt betere bodemvrijheid bij technische trails. De XDURO neemt de leiding op technische downhills en de geometrie integreert je mooi in het frame. De rijpositie zorgt voor vertrouwen op steile afdalingen en het lage zwaartepunt zorgt voor verbeterde tractie in de bochten. Op de SDURO zit je daarentegen langer. Als gevolg daarvan voelt de fiets enigszins hobbeliger aan, maar ook enigszins wendbaarder. De SDURO is beter manoeuvreerbaar in krappe secties en snelle bochten en vereist niet zoveel kracht. De XDURO blinkt uit op snelle, ruige ondergronden met veel wortels en rotsen. De RockShox Yari RC werkt soepel en filtert de stoten iets beter dan de SR SUNTOUR Aion 35 op de SDURO. De XDURO heeft 2.8 ‘ MAXXIS Minion banden die het sterke offroad karakter van de fiets onderstrepen. Deze bieden meer grip en een betere lek bestendigheid dan de Schwalbe Nobby Nics op de SDURO.

Dus welke Haibike past bij welke rijder?

De Haibike SDURO FullSeven LT is de beste keuze voor diegenen die op zoek zijn naar een comfortabele fiets met een ontspannen zitpositie voor lange ritten op bospaden en gemakkelijke trails. Dankzij de kortere geometrie is de fiets heel gemakkelijk te rijden en is voorspelbaar. Met zijn hardere specificaties en soepeler lopende geometrie, is de Haibike XDURO AllMtn ontworpen voor mountainbikers die sneller willen gaan en nog harder downhill willen gaan.

Meer advies over de Haibike eMTB modellen?

E-Bike Outdoor is de grootste dealer van Haibike in Nederland, wij bieden continue een grote voorraad elektrische mountainbikes en elektrische trekking fietsen. Wilt u eens een elektrische sportfiets huren? Lees hier voor meer informatie over elektrische mountainbike huren.